Förslag på ändring av FMintBM och NATO medaljer.

FMintBM (Försvarsmaktens medalj för internationella insatser i brons)

Jag har ett tag funderat på detta med FMintBM. Det kom ändringar för denna medalj i den senaste uppdateringen av Unibest. Det tillkom att ett spänne för varje missionsområde från det att medaljen instiftades 1991. Dock så anser man att medaljer som tilldelats mellan 1991-1994 skall anses som enskilda medaljer för att deras frånsida är unik. Sedan om man blivit tilldelad lagerkrans så skall den medaljen med spänne för missionsområde bäras före andra FMintBMmsp (med spänne) och då benämnas FMintBMmspokrans (med spänne och krans).

Exempel: Om man varit FN observatör 1994, sedan i kosovo 98, 00. Sedan varit i Afghanistan 2011. Man fick en lagerkrans 1998 i Kosovo.  Då kan man bära alla sina FMintBM. Det är väll inge fel med det i sak... Men det blir en hel del samma medaljer.

En sak man ville komma ifrån med ändringen av FMintBM var att det började bli många som bar rätt många FMintBM och det började se lite konstigt ut. Så man ville få ned antalet medaljer som bars samtidigt.

Jag har ett förslag...

Håll kvar det med lagerkrans. Lagerkransen är i sig en utmärkelse. Den tilldelas för "särskilda förtjänster under insats". Lagerkranser ska betraktas som en utmärkelse närmast under Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver. Sedan har det vid olika missioner tilldelats tilläggtecken T.ex Palm, Fältsjukhuset i Saudiarabien. Dessa kan bäras som speciella medaljer. Det finns 6 sådanna tilläggstecken. Varav 2 är silver lagerkrans, Forna Jugoslavien 1992 och Georgien 1992.

Övriga FMintBM man blivit tilldelad lägger man bara till missions spännet på den medalj man redan har.

Då skulle antalet medaljer minska om man enbart lägger till ett till bandspänne till den medalj man redan har. Den älsta missionen längst ned. Då kommer någon att säga....- Men hur ska man då visa hur många missioner man har gjort? Det finns en lösning på det med :) förstsätt läsa....

Vad gäller släpspänne så ska de gamla bestämmelserna gälla. Man läger till en siffra för varje mission.

 

NATO Medaljen

 Jag har läst på lite vad andra nationer har för bestämmelser för NATO medaljen. Vissa länder tar de bestämmelser som NATO utfärdat. Andra ändrar bestämmelserna när de skall bäras på dessa länders uniformer. Så jag anser att man kan ta fram egna bestämmelser för bärandet av NATO medaljen på svenska uniform.

När jag läste de amerikanska bärande bestämmelserna för NATO medaljen så tyckte jag, de var inte så illa, dock med en viss ändring. Amerikanerna får enbart bära den första NATO medaljen de blivit tilldelad, dock utan spänne. Sedan om de tjänstgör i en ny NATO mission så får de inte bära denna medalj utan lägger till en brons stjärna på den första medaljen de blev tilldelad. Detta gäller även på släpspännet.

Den varianten jag tänkte mig var att i Sverige bär vi en av varje NATO medalj vi blivit tilldelad. Dock vid fler missioner till samma mission, T.ex Afghanistan, så lägger vi till en siffra på medaljbandet. Det finns siffror till NATO medaljer som tilldelats efter 1 jan 2011, man kan använda dessa siffror. Enligt NATOs bestämmelser så skall inte medaljer tilldelad mellan 1 jan 2003 till 1 jan 2011 bära siffror. Men varför ska vi följa NATOs bestämmelser när andra nationer inte gör det?...

På detta sätt så kan man se hur många missioner man gjort och vart man varit. Detta med att lägga till en siffra för antalet missioner gäller även för FN medaljer. Dock så har jag inte lyckats hitta någon information på vad som gäller för EU medaljerna. Men samma princip fungerar även på dom.

 

28 Mar 2016

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken