Träbåtsrenovering

Började semestern med ett köp av en campingbåt i mahogny. Har man inget att göra så skaffar man sig. cool  Jag har länge velat ha en träbåt så nu var det läge att slå till. Det finns lite att göra på båten men ingen panik grejer, vad jag kommit på ännu....Båten är tydligen bygg 1968 och har inte varit i vattnet på 3 år. Bottenfärgen flagnar, nåten på fördäck är lite dålig och det är lite lack släpp här och där. Så planen är att sjösättning sker nästa vår (2017). Utombordaren är en Johnson 40hk av 1976-års modell.

Den tidigare ägaren viste inte vilket fabrikat det är på båten. Så det vore intressant att få reda på mer om den. Så om någon känner till mer om denna båt så hör jätte gärna av er.

 /img_0705.jpg

Överbygnaden hade den tidigare ägaren gjort om och svart bettsat. Planen är att skrapa bort den svarta bettsen så att mahognyn kommer fram.

Började tabort den dåliga nåtmassan på fördäck. Då upptäckte jag att det inte finns någon "botten" mellan brädorna på fördäck. Kan detta vara orsaken till att notningen börjat släppa?

/img_0737.jpg/img_0736.jpg

 När jag tog bort plåten som sitter i fören så upptäckte jag att det var lite röta under den. Jag har tagot bort all röta nu men vad ska man göra sedan? Kan man lägga i bitar av mahogny?

/img_0719.jpg

Fler små saker dyker upp efterhand och i egen tackt... Kant listen som sitter ovan fönstren hade spruckit. Går det att limma mahogny med vilket trälim som helst?

 /img_0723.jpg

 Nu har jag fått reda på vilket år motorn är i från. Den är av årsmodell 1976. Fick tag på en jätte bra länk om Johnson motorer, där man kan söka på modell nummret. Där kan man även beställa reservdelar.

http://www.marineengine.com/parts/parts.php

I helgen så tog jag bort "överbyggnaden". Det som håller fönstren. Kom på att det är enklare att skrapa och slipa det när det inte är monterat på båten. Jag kommer ta bort den svarta betsen och ta fram mahognyn igen. Det var inte så enkelt som jag trodde :)

 /img_0967.jpg/img_0968.jpg/img_0969.jpg/img_0971.jpg/img_0972.jpg

I helgen blev det en hel del slipande för att få bort den svarta betsen från "överbyggnaden". Hoppas bara att man inte slipar för mycket... Förhoppningsvis nästa helg så blir det inoljning.

/img_1011.jpg/img_1012.jpg

Lite detaljer efter in oljning. Blev helt okej tycker jag :)

/img_1052.jpg/img_1042.jpg

 Det jobbas vidare med inredningen...sakta men säkert :)

 /img_1483.jpg/img_1484.jpg

/img_1487.jpg

Fick ta bort en del ruttet trä. Tog bort lanternan och en plåt som sitter i fören.

 /img_1433.jpg

Arbete fortgår sakta men säkert. Nu har jag slipat av fördäck och nåtningen har påbörjats. Har även monterat en mittfisk.

Arbetet tar längre tid än planerat. Det är en hel del saker kvar att göra innan båten hamnar i vattnet. Får se om det blir i år eller om det får vänta till nästa år.

/img_2280.jpg

/img_2283.jpg

Nu är nåtandet över. ÄNTLIGEN!

Nu kommer lackeringsjobbet påbörjas samt båttenmålning. Sedan ska allt sättas ihop igen. Får hoppas att alla delar passar :)

 /img_2466.jpg

Första lagret lack på fördäck och bottenmålat ett lager.

 /img_2488.jpg/img_2486.jpg

Det börjar hända lite mer och mer. Nu har jag börjat satt tillbaka deltaljerna samt att jag har målat kölsvinet. Har även bottenmålat en adnra gång.

 /img_2585.jpg

/img_2618.jpg

/img_3166.jpg

/img_3169.jpg

 Nu har båten kommit ut från sin håla. Det är lite fix kvar på den. Men nästa del är att få igång motorn, Johnson -76.

/img-3327.jpg

/img-3325.jpg

/img-3332.jpg

/img-3336.jpg

 

Välkommen

sundbom.png

Länkar

 Nytt på bloggen

 

Comments powered by Disqus

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver bilder uniformer m/ä Attila m/1873 m/02 KA