4 st Tapperhetsmedaljer

/42edba99-4332-4d20-8df3-c40781be84fe.jpg      

Jag gogglade runt lite och kom över en tidskrift som heter ”Forum Navalen 74” Skriften är utgivna av Sjöhistoriska Samfundet, detta var nr 29. I Denna tidskrift hittade jag en mycket intresant artikel om medaljerna för tapperhet till sjöss. Artikeln är skrivan 1974 av dåvarande Fil. Kand Cristopher von Warnstedt. Vissa kanske känner till honom som vice ordförande i Svenska Heraldiska Föreningen 1977-82.

Denna artikeln är mycket intresant då den tar upp en medalj som det sällan pratas om. Det är vanligare att man hör om Tapperhet i fält än Tapperhet till sjöss. Tapperhetsmedaljerna till sjöss och i fält är fortfarande de enda tapperhetsmedaljerna i Sverige. Båda medaljerna instifftades av Gustav III den 28 maj 1789. Det är oklart exakt hur många tapperhets till sjöss medaljer som delats ut. En siffra som förekommer är att allt som allt tilldelades för krigen 1789-1814 fram till år 1818 minst c:a 90 GMts, Guldmedaljer, och minst c:a 2.900 SMts, Silvermedaljer. Märkligt nog så ingår inte en enda tilldelning till någon utlänning vad gäller GMts och SMts.

Av alla dessa tapperhet till sjösmedaljer som delats ut så är endast två tilldelade till kvinnor. De blev medaljerade för samma drabbning under 1790 års krig, Viborgska gatloppet. Båda tjänstgjorde vid Arméns Flotta den ena hette Anna Maria Jansdotter Egenssten. Hon var piga hos kapten G. A Leyonancker. Den andre var Brita Cristina Nildotter Hagberg, gift med gardisten vid Svea Livgarde Anders Peter Hagberg som under kriget i Finland 1788-1790 tilldelades tapperhet i fält. Brita Cristina och Anders är de enda gifta par i Sverige som båda blivit medaljerade med tapperhetsmedaljen.

Det har funnits personer från armén som fått tapperhet till sjöss medaljer och personer från de två flottorna som fått tapperhet i fält medaljer. Det finns rätt många som blivit medaljerade med flera tapperhetsmedaljer, både två och tre gånger. Det finns vissa som har både tapperhet i fält och tapperhet till sjöss. Det är framföra allt en person i örlogsflottan som sticker ut lite.

Manlig, Jonas Gummeson, Född i Västra Torsås socken i Kronobergs län 1788, död 9/1 1868. Han antogs vid Örlogsflottan 1807 och var 1816 nr 21 vid Rosenswärds komp av 2:dra Sjöartrgt han fick avsked 21/6 1817. Han återvände genast till hemsocknen och blev torpare på Torshults Torp. Kompanichefen anmälde 20/12 1815, att Manlig då innehade följande medaljer: "1 för Tapperhet till Sjös, 1 för Tapperhet i Fält och 1 från Konungen i Preussen". Själv anger Manlig emellertid i ett klagobrev 18245/1 till Direktionen för Konungens Militärhospitals- och Medaljfond, att han i december 1822 fått ännu en medalj jämte pensionsbrevet nr 176. Han innehade alltså senast fr. o. m. 1822 tre svenska tapperhetsmedaljer och en preussisk. Silvermedaljen Tapperhet till sjös 1813 (pensionsbrev nr 34) och Silvermedaljen Tapperhet i fält båda för Stettins belägring. Samt, senast 1822, Silvermedaljen tapperhet till sjöss (pensionsbrev nr 176) troligen för striderna i Norge, samt preussisk tapperhetsmedalj 1813 för belägringen av Stettin. Det verkar som Manlig fick 3 tapperhetsmedaljer för samma drabbning, belägringen av Stettin 1813. Allt som allt 4st tapperhetsmedaljer. volontären nr 21 Manlig vid Örlogsflottan tilldelades 22/3 1814 rätten att bära preussisk tapperhetsmedalj. (Karlskrona Station, Stationsbefälhavarens Militärexp, B:II:l; KrA). Han torde därmed vara Marinens genom tiderna högst dekorerade i manskapsgraden. Han slår Carl Gustaf Gilbert Hamilton, Coq Rouge, med hästlängder :)

Det intressanta här är att Manlig fick en medalj från kungen av Preussen. Normalt är att länder delar ut medaljer till varandra. Så fick en svensk en medalj så fick även någon från det andra landet en medalj. Men som jag skrev tidigare så finns inget som säger att någon utlänning blivit tilldelad tapperhet till sjöss. Det kan ju vara så att de fick tapperhet i fält och inte tapperhet till sjöss. Jag började undra vad var det för tapperhetsmedalj Manlig fick av konungen i Preussen? Kan det ha varit Das Eiserne Kreuz, järnkorset? Denna medalj instiftades av Friedrich Wilhelm III av Preussen den 10 mars 1813. Kan det varit så att Manlig fick denna nyinstiftade tapperhetmedalj?.. Är det någon som vet så hör gärna av er till mig.

/1813ek1.jpg/bak1813-1914.jpg

/untitled.jpg

 

15 Sep 2016

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken